21 август – денят, в който изчерпваме ресурсите на Земята

20.08.2010

Утре е последният ден. Денят, в който изчерпваме последните ресурси, които планетата ни е способна да възстанови за една година. От утре до края на 2010 г. ще живеем само на минус!
Това съвсем не е реклама на апокалиптичен филм - това е реалността. Учените от еко организацията Global Footprint Network са пресметнали, че на 21 август се изчерпват последните ресурси на Земята за тази година, които подлежат на пълно възстановяване в продължение на 12 месеца. От тази дата "природният бюджет" ще бъде отрицателен.

Изчисленията са елементарни. В своята по-стара история Човечеството не е пречило особено на планетата Земя. Потреблението на ресурси е било минимално, те са се възстановявали бързо и не е имало никакъв недостиг. Замърсяванията са били съвсем незначителни и природата бързо се е справяла с тях. Преди три десетилетия обаче нещата започнали да излизат извън контрол - скоростта, с която сме започнали да харчим естествените ресурси, е достигнала унищожителен характер. Равносметката е притеснителна - планетата се нуждае от година и пет месеца, за да възстанови изразходваните за една година от нас ресурси. А утре е денят, в който става пълното изчерпване на годишните "средства" за 2010 г.

При пресмятането на датата от Global Footprint Network са използвали различни данни. Сред тях е информация за способността на атмосферата за възстановяване на баланса между кислорода и въглеродния диоксид, на почвата - за набиране на хранителните вещества, "изконсумирани" от растенията, и т.н. Подобни пресмятания се правят всяка година и се сравняват с текущото потребление на ненаситното човечество. А то расте ли, расте...