БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД с обновен автомобилен парк

12.07.2010

През месец юли 2010г. “Български пощи“ ЕАД финализира своя двугодишен мащабен проект свързан с обновяване на автомобилния парк

В условията на либерализация на пощенския сектор, една от основните цели на „Български пощи” ЕАД е да повиши конкурентоспособността си чрез качествено предоставяне на пощенската услуга. Затова, от средата на миналата година до този момент дружеството обнови 40% от технологичните си автомобили във всички сегменти.

Амбициозната задача на управляващия екип на дружеството е изпълнена, като общия брой на новите автомобили е 300. През месец юли 2010г. в експлоатация са пуснати 185 бр. нови пощенски автомобила - 130 бр. Ситроен Берлинго и 55 броя товарни фургони Ситроен Джъмпер. Спазени са европейските директиви за намаляване емисиите на отработените газове в атмосферата. Всички нови автомобили са с двигатели ЕВРО 4, съвременно оборудвани с електронни системи за активна и пасивна безопасност. В моторните превозни средства са монтирани GPS устройства.

През месец март тази година в системата на “Български пощи” ЕАД се откри ITS /интелигентни транспортни системи/ център, който управлява и контролира процеса на автомобилите с тахографи и GPS устройства.

Междурегионалните трактове се изпълняват от съвременни товарни автомобили от марката МАН. Доставката - 8 броя, е изпълнена от фирма ЕвроКамион- официален представител за марката в страната. Тези автомобили обслужват най-дългите дестинации в транспортната схема.

За своята инкасова дейност, дружеството експлоатира нови бронирани автомобили от марката Мерцедес- 3 броя и Мицубиши L200-10 броя.

От месец декември 2009г. в експлоатация са 50 броя високопроходими автомобили-4х4, от марката НИСАН. Тези автомобили обслужват трудно достъпни и планински райони.

Най-голямата доставка на автомобили, общо 225 броя е реализирана от Автомотор Корпорация АД. През 2009г. те доставят 40 броя Ситроен Берлинго, а през 2010г. в експлоатация влизат останалите185 броя.

От месец май тази година, куриерската фирма на дружеството BulPost обслужва своите клиенти в столицата само с нови автомобили Ситроен Берлинго, 1,6 HDI- фургон - товарно изпълнение, с полезна товароносимост до 850кг. Със същите автомобили е обновен и автопарка на всички териториални и специализирани поделения в страната. Общо в експлоатация са влезли 130 броя.

Доставени са и 55 броя товарни фургони Ситроен Джъмпер 2,2 HDI, които са разпределени в 20 териториални поделения за изпълнение на вътрешно-районни маршрути.

С въвеждането в експлоатация на новите превозни средства, които са изключително ергономични и окомплектовани с климатици, дружеството подобрява и условията на труд на водачите.

Социалната програма на “Български пощи” ЕАД вече включва превоз до работното място, със собствен автобусен транспорт, на служители от БРСЦ /Български разменно сортировъчен център/ За целта са доставени 6 броя автобуси от марката ИСУЗУ.

Всички технологични автомобили, произведени до 1999г. дружеството ще бракува. Това са 215 броя стари и амортизирани автомобили, от марките УАЗ, ВАЗ, Москвич, ИЖ Тези автомобили са изминали пробези между 500 и 800 хиляди километри.

Реализацията на проекта за обновяване на автомобилния парк на “Български пощи” ЕАД стана в условия на икономическата криза, което потвърждава тенденцията за стабилно развитие на дружеството.