ФИЛАТЕЛНА ИЗЛОЖБА „ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ”

26.04.2015

На 28 април 2015 г., от 10.30. ч., в зала 2 на Централна поща, София, ул. „Гурко” № 6, ще се открие тематична филателна изложба „Домашни любимци“, а главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки ще валидира една пощенска марка в блок на същата тема. Тиражът на марката е

3100 броя. Автор на проекта е художникът Виктор Паунов.

Организатори на изложбата са Съюзът на българските филателисти и „Български пощи” ЕАД.

Фауната е една от любимите теми в световното маркоиздаване. Красивите пощенски марки с животни, птици и риби радват и малки, и големи. Затова тези пъстри картинки, претворени в пощенски марки, изпълват редовете на хиляди класьори на филателисти от целия свят.

На изложбата в Централна поща посетителите ще видят малка част от експонатите на българските колекционери.

Безспорен интерес представлява участието на Цветелина Костадинова. Тя ще покаже най-добрия в България тематичен експонат „На конете – с любов“, награден с много медали на европейски и световни изложби. Експонатът ще представлява България на световната филателна изложба „НЮ ЙОРК 2016”.

„Пеперудите - хармония от красота“ е експонатът на 17-годишната ученичка от Пловдив Емилия Стефанова.

Дългогодишният директор на зоологическата градина в София д-р Иван Иванов с научен подход е създал своята филателна сбирка „Домашни любимци“, като е разработил темата, показвайки различни животни, трайно съжителстващи с хората от дълбока древност до наши дни.
Любопитна находка е и експонатът на Никола Николов от София, който е подбрал най-хубавото от голямата си сбирка „Животни“, изобразени не върху пощенски марки, а на кибритени етикети от цял свят.

Изложбата ще може да се види до 5 май 2015 г.