ПЕТ МЛАДИ ХУДОЖНИЧКИ СЪЗДАДОХА СЕРИЯТА „ПОЗДРАВИТЕЛНИ ПОЩЕНСКИ МАРКИ 2” ЗА УСЛУГАТА „ПЕРСОНАЛНА МАРКА”

15.09.2015

На 16 септември 2015 година в столичния Музей на съобщенията главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки валидира пет издания на тема „Поздравителни пощенски марки 2“. Негови помощнички при полагането на валидиращия печат бяха четири от петте млади художнички, авторки на отделните проекти.

Всяко от изданията има конкретен сюжет:

„Баба Марта, първа пролет” грее с мартеничка на зелено клонче и кацнало пеещо птиче.

„Надежда и успех, вяра в изцеление, благодарност към лекари” – всичко това е олицетворено от митичната бяла лястовица, понесла листо от здравец под ведро небе с игриви облачета.

При марката „Наука и образование” редовете на книгата се превръщат в слънчеви лъчи, които се извиват и образуват мощен слънчев диск.

„Семейната тържествена тема” е представена с виенско колело, символизиращо кръговрата на живота. В три ладии на различна височина са поставени новородено бебе, млада двойка и семейство на средна възраст.

„Спортната тема” е идентифицирана със спортни победи чрез стилна бляскава купа и лаврова клонка.

Автори на петте проекта са младите художнички Ангелина Конзова, Даниела Драганова, Яна Анева, Бояна Павлова и Величка Йорданова.

Петте пощенски марки са специално създадени и предназначени за услугата „марка с персонализирана винетка”, но ще се използват и като марки с променлив тираж за заплащане на пощенската услуга. Всички те, с изключение на „Баба Марта, първа пролет” – тираж 44 000 броя, са отпечатани в тираж от 64 000 броя. Номиналът на първата и последната от петте изброени филателни издания е 1.00 лв., а на останалите три – 0.65 лв.