България и Русия пуснаха съвместна пощенска марка за 135-годишнината от Руско-турската война

05.03.2013

България и Русия пуснаха днес в употреба съвместно пощенско-филателно издание, посветено на 135 години от Руско-турската война. На церемония в София министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски, ръководителят на Федералната агенция по съобщения на Руската федерация Олег Духовницки и изпълнителният директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки поставиха печата на българския проект на изданието.

„Най-новото пощенско-филателно издание е посветено на една от най-светлите дати в българската история – Руско-турската война. Преди 135 години епохална серия от битки доведе до освобождение на българските земи и до историческия Санстефански мирен договор”, каза по време на валидирането министър Московски.

Темата за освобождението на България е една от най-популярните в българското маркоиздаване. Първото издание, посветено на Руско-турската война, е издадено през 1902 година и е на тема: „25 години от боевете при Шипка, Стара Загора и Шейново”.

Днешната пощенска марка се пуска в употреба едновременно в България и в Русия. В историята на българското маркоиздаване има няколко съвместни пощенско-филателни проекти – с Румъния по повод приемането на двете държави в Европейския съюз; със Сърбия на тема „Екология – Стара планина”; с Италия за 130-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави; с Казахстан по повод годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

Най-новото пощенско-филателното издание се състои от блок с една пощенска марка, илюстрован плик и специален пощенски печат. Тиражът на пощенската марка е 29 000 броя, а илюстрованият плик се отпечатва в 1439 броя. Художник на проектите е Кристина Борисова.

Сред гостите на церемонията по валидирането бяха посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков, представители на Съюза на филателистите, колекционери на пощенски марки.