Международен филателен проект отбеляза 1150-годишнината от Моравската мисия на Св.св. Кирил и Методий

12.06.2013

Днес в столичния Музей на съобщенията главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Людмил Александров валидира пощенско-филателно издание на тема: „1150 години от Моравската мисия на Св.св. Кирил и Методий”. В официалната церемония взеха участие и посланиците на Словакия, Чехия и Ватикана в България, тъй като юбилейното издание е съвместен проект на четирите пощенски администрации и се пуска едновременно в четирите страни.

В словото си г-н Людмил Александров акцентира върху голямото значение на Моравската мисия на солунските просветители - братята Св. св. Кирил и Методий. През есента на 863 година създателите на славянската азбука пристигат във Велеград – столицата на великоморавския княз Ростислав. По искане на княза те са изпратени от византийския император Михаил ІІІ, за да проповядват словото Божие във Велеград на славянски език. Братята остават в града три години и създават там първата славянска книжовна школа.

Константин-Кирил Философ умира през 869 година и неговото тяло е положено в базиликата „Сан Клементе” в Рим. Вторият брат – архиепископ Методий, служи всеотдайно на свещеното дело още 16 години и след смъртта си през 885 година тържествено е погребан в моравската столица Велеград.

Пощенско-филателното издание, посветено на знаменателния юбилей включва блок с една марка, илюстрован пощенски плик и специален печат. Номиналната стойност на пощенската марка е 3,20 лева, а тиражът й е 40 000 броя.  Тиражът на илюстрования плик е 1389 броя. 

Художник-оформител на изданието е Кристина Борисова. Цялостният проект е изготвен на основата на проекти, предоставени ни от пощенските администрации на Словакия и Чехия и създадени на базата на две средновековни фрески в базиликата „Сан Клементе”.