Специална пощенска марка е посветена от 110-годинината на дипломатически отношения между България и САЩ

12.09.2013

Сто и десет годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ, бе отбелязана днес с пускане в употреба на специална пощенска марка. Печатът за валидиране на юбилейното издание бе поставен съвместно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и посланика на САЩ у нас Марси Рийс. Те подчертаха отличните отношения между двете държави по време на своите обръщения към гостите.

На церемонията присъстваха главния изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Пламен Павлов и председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев.

Валидираната пощенска марка е втората в българското маркоиздаване, посветена на дипломатическите отношения между България и САЩ.  През 2003 година е издадена марка за 100-годишнината от историческото за двете страни събитие. През годините, с пощенски марки са отбелязвани годишнини от установяване на дипломатически отношения на България с Австрия, Азербайджан, Италия, Испания и Казахстан.

Изданието „110 години дипломатически отношения между България и САЩ“ се състои от пощенска марка в тираж 11 000 бр. и илюстрован плик, който се отпечатва в 1 030 броя. Художник на проектите е Теодор Лихо.