ПОЩЕНСКО - ФИЛАТЕЛНО ИЗДАНИЕ НА ТЕМА „200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН АЙВАЗОВСКИ“

26.07.2017

Днес в Музея на съобщенията в София главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки валидира пощенско-филателно издание, посветено на 200-годишнината от рождението на забележителния световен художник  Иван Айвазовски.

Изданието представлява една пощенска марка в тираж 12 000 броя, от които 4000 броя, отпечатани на големи листа и 8000 броя, отпечатани в 2000 броя блок-листа, всеки от които съдържа по 4 пощенски марки.

Айвазовски е известен като най-добрия маринист в света, макар да е рисувал и други пейзажи, батални сцени и много портрети. Автор е на над 6000 картини, което го прави истински рекордьор сред майсторите на четката. Определят го като представител на романтизма, въпреки че в картините му присъстват много реалистични елементи.

При представянето на юбилейната марка Деян Дънешки заяви, че в българското маркоиздаване има вече 60-годишна традиция да се отбелязват значими културни дейци и събития от световен мащаб. Тази традиция води началото си от средата на 50-те години на миналия век. „Изданието, което сега представяме и чийто автор е Николай Цачев, се явява част от възможностите, които филателията дава като познания за световната култура“, каза г-н Дънешки.

Освен портрета на Иван Айвазовски, върху българската марка присъства и знаменита му картина “Деветата вълна”, която е може би най-популярната маринистична картина на всички времена.

 

Дора Цветкова – връзки с обществеността,
Български пощи ЕАД
Тел.949 32 70, GSM 0884 860 543
е-mail: dora.cvetkova@bgpost.bg