Пресконференция на фондация "Асоциация Анимус"

09.08.2017

ИНФОРМАЦИЯ

ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕДЕНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
ПО ПОВОД КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА С ЦЕЛ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ
НА ФОНДАЦИЯ „АСОЦИАЦИЯ АНИМУС”:

„АКО СЕ ХВАЩАШ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, НЕ СЕ ХВАЩАЙ НА ВЪДИЦАТА!
РАБОТАТА В ЧУЖБИНА МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ КАПАН”
09.08.2017 г., СРЯДА, 11:00 ч., БТА

 

Фондация „Асоциация Анимус“ проведе пресконференция днес (9 август 2017 г.), с любезното съдействие на БТА, по повод реализирането на национална кампания за превенция на трафика на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина в рамките на проект „Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на кампанията е да насочи вниманието на хората, търсещи възможности за работа извън страната, за рисковете да бъдат измамени и въвлечени в трафик на хора и експлоатация. (https://animusassociation.org/zelen-haiver/)

В пресконференцията участваха: г-жа Надя Кожухарова, Координатор на проекта; г-жа Антоанета Василева, координатор на кампанията; г-н Герасим Герасимов, Програмен директор, Офис „Сътрудничество“ в Швейцарско посолство; г-жа Веселина Каньова, директор на дирекция „Търговска дейност“ в "Български пощи" ЕАД; г-жа Росица Радоева, мениджър на сайта Rabota.bg; г-н Никола Кондев, Координатор „Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик“; г-н Стефан Ралчев, главен експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора. Кампанията се провежда със специалната подкрепа на телевизионното предаване „Господари на Ефира” и с официалното партньорство на Rabota.bg, Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, ГД „Гранична полиция” и "Български пощи" ЕАД

            Г-жа Надя Кожухарова, Координатор на проекта, сподели повече за третата поредна кампания за превенция на трудовата експлоатация и реализирането на социалния експеримент. Тя подчерта, че до тази кампания се стига след анализ на предишните две кампании, реализирани от фондация „Асоциация Анимус” и опита, натрупан в работата с уязвимите групи. „Този път искахме да сме още по-близо до хората и да им покажем през личния им опит как всъщност много лесно могат да се подведат по опасни обяви. Измислената обява, която пуснахме чрез нашите партньори Работа.Бг и която разлепихме из цяла София, получи голям интерес. Писаха ни около 150 човека, на които ние отговорихме с имейл, в който подробно им обясняваме какво са пропуснали да видят в подвеждащата обява.”

            Г-жа Росица Радоева мениджър на сайта Работа.бг, отбеляза, че за тях участието като партньор в кампанията за превенция на трудовата експлоатация е въпрос на социална кауза и социална отговорност. „За нас е важно да предупредим хората, които са и наши клиенти, за рисковете, които крият подвеждащите обяви. Прави ни впечатление, че хората невинаги обръщат достатъчно внимание на съдържанието на обявата, на описанието на работата и на дребния шрифт.” Г-жа Радоева апелира за внимание има ли оставен корпоративен имейл за контакт с работодателя или имейлът е в някой от популярните уеб платформи. „Второто със сигурност е знак, че нещо не е наред”, допълни тя.

            Г-н Герасим Герасимов, Програмен директор на офис Сътрудничество” към Швейцарско посолство благодари на екипа на фондация „Асоциация Анимус“ за самоотвержената работа по превенция трафика на хора вече трета поредна година. Г-н Герасимов сподели, че след отпадането на визовия режим с Швейцария през 2003 година в страната се появяват случаи на просещи деца по улиците, както и нарастващ брой случаи на хора, които работят нерегламентирано. „Швейцарското общество е чувствително към тези проблеми, затова Швейцария, както и други страни от Западна Европа, подкрепя България в борбата с трафика на хора и трудовата експлоатация. Швейцарската помощ за програмата е в размер на 2 млн. швейцарски франка и включва дейности като превенция и информиране на хората, за да стане и българското общество по-чувствително към проблемите, свързани с трафика на хора. Фондация „Асоциация Анимус“ се нагърби също така и с нелеката задача да създаде протокол за сътрудничество и взаимодействие между България и Швейцария, защото се оказа, че с нарастването на случаите е необходима по-тясна координация между швейцарските и българските институции”, сподели г-н Герасимов.

               Г-жа Веселина Каньова, директор на дирекция „Търговска дейност”, в "Български пощи" ЕАД заяви, че социалната ангажираност на дружеството го прави естествен партньор на кампанията за превенция трафика на хора вече трета поредна година. „Български пощи със своите 3000 пощенски станции е близо до хората в цяла България, от една страна, а от друга е един от най-големите работодатели със своите около 11 000 служители. Затова смятаме за важно да подкрепяме инициативи, предотвратяващи трудовата експлоатация на българи в чужбина”, каза г-жа Каньова. „Клиентите на "Български пощи" са многобройни и от различни целеви групи, така че по този начин кампанията достига до голям брой хора на територията на страната”, допълни тя.             

               Г-н Никола Кондев, Координатор „Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик“, сподели по-голямата рамка, в която тази кампания се случва, а именно Българо-швейцарската програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик. „Към момента в България се изпълняват три проекта, ръководени съответно от Националната комисия за борба с трафика на хора, Международната организация по миграция и фондация „Асоциация Анимус“. Всеки от трите проекта се фокусира върху конкретни проблеми в областта на борбата с трафика на хора и има отражение върху противодействието на този трафик с цел трудова експлоатация”, заяви г-н Кондев. В рамките на Програмата Националната комисия е открила в София две нови услуги за жертви на трафик на хора, които са специализирани в предоставянето на подкрепа на пострадали от това престъпление лица, включително и жертви на трафик с цел трудова експлоатация, с капацитет от 10 места и един кризисен център за деца, жертви на трафик, също с 10 места за настаняване.

                Г-н Стефан Ралчев, главен експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), изрази подкрепата на екипа на НКБТХ за кампанията и сподели, че това е нарастващ проблем, който Националната комисия отчита. „Само за началото на 2017 година имаме 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация, за 2016 - та сигналите за този вид престъпление са 43. През последните години се забелязва тенденция към увеличаване броя на трафикираните с цел трудова експлоатация към Чехия и Швеция. По данни на ВКП за 2016- та има 31 човека, пострадали от трафик с цел трудова експлоатация, от общо 447 жертви, идентифицирани в хода на досъдебните производства през последните години", информира г-н Ралчев.

По данни на Европол през последните години трафикът на хора с цел трудова експлоатация се разследва все по-усилено, което води до повишен брой идентифицирани жертви. Хората, пострадали от това, престъпление са основно от България, Чехия, Естония, Полша, Румъния и Словакия. Превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация е ключов фактор за намаляване броя на пострадалите от страните на произход на жертвите, каквато е България.

Дора Цветкова – връзки с обществеността,
Български пощи ЕАД
Тел.949 32 70, GSM 0884 860 543
е-mail: dora.cvetkova@bgpost.bg