Международна филателна изложба БАЛКАНФИЛА 2010

01.11.2010

Съюзът на българските филателисти и „Български пощи” ЕАД за четвърти път бяха организатори на най-големия филателен форум на Балканите – Международната изложба БАЛКАНФИЛА 2010 г. Тя се проведе от 28 до 31 октомври в Международния панаир в гр. Пловдив под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Своята подкрепа за проявата даде и Европейската филателна федерация /ФЕПА/.

Българската пощенска администрация и Съюзът на българските филателисти са инициатори и на първата филателна изложба на страните от Балканския полуостров, открита през 1965 г. във Варна. Домакини на проявата са били София /1975 г./ и Враца /1985 г./

„Български пощи” ЕАД участва в БАЛКАНФИЛА 2010 с четири табла в извънсъстезателния „официален клас” с издадените от 2007 г. до 2009 г. марки.

По време на международната филателна изложба бе организирано обществено гласуване за най-красива марка на 2010 г., като за тази цел Български пощи изготвиха едно табло с издадените от януари до септември 2010 г. пощенски марки. Най-много гласове получи серията ЕВРОПА 2010 – „Детски книжки”, отпечатана в блок с 2 пощенски марки. Тази серия ще бъде изпратена за участие в Световния конкурс за най-красива марка, който ще се проведе във Виена през 2011 г.

По време на БАЛКАНФИЛА главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки представи пощенско-филателно издание на тема „Ден на Балканското пощенско сътрудничество” и  съвместно с представители на балканските страни пусна в употреба илюстрована пощенска карта с нов оригинален знак за цена на пощенската услуга /0,35 лв./ и специален пощенски печат. Художник на изданието е Ненко Атанасов. Тиражът на картата е 1 280 броя.

На участниците в БАЛКАНФИЛА бяха връчени следните награди:

Голямата международна награда получи Едип Агаогулари – Турция, за експоната „Пощенска история на Тракия”.

Голямата национална награда на „Български пощи” ЕАД за пощенски филателни материали на теми за Балканските страни бе връчена от г-н Деян Дънешки на Николай Мандровски – Русия, за експоната „Пощенска история на България”.

Наградата на Международния панаир – Пловдив получи Панделис Леусис – Гърция, за експоната „История на музиката”.

Публиката избра за най-красив експонат „За конете с много обич” на Цветелина Костадинова.

Конкурсът за най-красива детска рисунка – проект за пощенска марка, спечели Стефан Стефанов – 12 години, от гр. Пловдив.

БАЛКАФИЛА – Пловдив 2010 г. доказа своята жизненост и потвърди необходимостта от провеждането на международни регионални филателни изложения.