КОНЦЕРТ НА ПОЩЕНСКИ ХОРОВЕ НА 25 ЮЛИ 2015 ГОДИНА В БАН

23.07.2015

На 25 юли 2015 година (събота), от 18.00 часа в концертната зала на централната сграда на Българската академия на науките (БАН), ул. "15 ноември" №1 - до Народното събрание, ще се състои концерт на две известни пощенски хорови формации.

Концертът е организиран със съдействието на БАН и медийната подкрепа на Издателство „Аз Буки” към Министерството на образоването.

Входът е свободен.

СОФИЙСКИЯТ ПОЩЕНСКИ ХОР съществува от 1933 година и има над 80-годишна творческа дейност: самостоятелни концерти; участие в конкурси и фестивали; различни сценични прояви в България и  в чужбина.

За своя културен принос хорът е награден с орден „Кирил и Методий“, първа степен. Носител е на I-ва и III-та награди на международния хоров конкурс в град Гориция, Италия. Отличаван е с много награди и грамоти на международни хорови конкурси на пощенските хорове. Три пъти участва в европейския пощенски фестивал  в градовете Клагенфурт – Австрия, Берн – Швейцария и др.

Софийският пощенски хор има издадени две грамофонни плочи, аудиокасета и компактдиск. В богатия му и разнообразен репертоар са включени обработки на български фолклор и църковно-славянски песнопения, произведения от хоровата предкласика, класика и романтика, както и съвременна музика, песни на народите и др. Диригент на хора е Илонка Русева.

Хорът пее акапела.

В същия концерт почитателите на хоровото пеене ще се срещнат и с ПОЩЕНСКИЯ ХОР В КЛАГЕНФУРТ. Той е основан на 21 февруари 1985 година по инициатива на тогавашния директор на пощенския клон във Ферлах Фердинанд Тенг.

Диригент на 12-те хористи от началото и досега е Йозеф Обердорфер. “Пощите и пеенето свързват хората по света“ е девизът на австрийския хор. Пощенският хор от Клагенфурт има много пътувания в страната и в чужбина – в Европа, САЩ, Южна Америка, Южна Африка, средиземноморските острови и др. В биографията на хора са записани 8 самостоятелни диска и някои копродукции. От 1989 година Сдружението на пощенския хор от Клагенфурт издава собствен вестник, вече има и собствен сайт.