В столичната Централна поща се откри изложба за папа Йоан Павел ІI

10.10.2011

Днес, 10 октомври 2011 година в сградата на Централна поща в столицата беше открита изложбата  „Беатификацията на папа Йоан Павел II“, посветена на обявяването на Светия отец за „блажен”. Изложбата е подготвена от Polska Poczta S.A. и е  под почетния патронаж на Н.П. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България. Организирана е със съдействието на „Български пощи” ЕАД и е свързана с  отбелязването на 9 октомври – Световния ден на пощата.

Експозицията включва всички пощенски марки, издадени от Polska Poczta в периода 1979 - 2011 г., посветени на папа Йоан Павел II, информация и снимков материал за живота  на Светия отец, откъси от негови произведения,  писма, стихотворения и други експонати, представящи папата като поклонник, мислител, приятел на младежта и хората.

Акцент в изложбата е юбилейното пощенско издание, подготвено съвместно от Polska Poczta и Poste Vaticane по случай беатификацията на  Йоан Павел II.

На откриването на изложбата присъстваха: зам.-министърът на транспорта  Първан Русинов, посланикът на Полша у нас Н.П. Лешек Хенсел,  посланикът на Светия престол в България Негово Високопреосвещенство Монсеньор Януарюш Болонек, дипломати и гости.