Най-популярният български куриоз в маркоиздаването – „Обърнатата конница”, отбеляза вековен юбилей с филателно издание

27.10.2011

Днес, 27 октомври 2011 година в рамките на открития международен панаир на колекционерите БУЛКОЛЕКТО 2011 главният изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки валидира колекционерското пощенско-филателно издание "100 години от най-популярния български куриоз в маркоиздаването „Обърнатата конница”. 

Названието на куриоза идва от обръщането на 180 градуса на черния фон спрямо оранжевата рамка на марката. Така конните фигури на цар Фердинанд и синовете му са обърнати с главите надолу. Марката с номинал 50 стотинки е част от серията "Изгледи и портрети" и е пусната в употреба през 1911 година. Тя е отпечатана в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим, Италия. Вероятно при печата е имало два-три дефектни листа, марките от които по неизвестен начин са достигнали до някои пощенски бюра.

Понастоящем са известни само клеймовани екземпляри - 30 броя от станция № 1 в град Пловдив и 2 броя от град Гюмюрджина (сега в Гърция). "Обърнатата конница" имат в колекциите си не повече от десетина колекционери в България. Останалите марки се намират извън страната.

Пощенско-филателното издание, което днес бе пуснато в употреба от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Български пощи" ЕАД, е с тираж 1025 броя и съдържа илюстрована пощенска карта със стандартен знак за цена на пощенската услуга (0,40 лв.) и специален пощенски печат. Автор на проектите на изданието е художничкатa Дея Вълчева.