Стратегическо сътрудничество между „Български пощи” ЕАД И MoneyGram International

12.01.2012

София, (11 януари 2012 г.)

Главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и председателят и изпълнителен директор на  и MoneyGram International Памела Патсли обявиха сключването на договор за стратегическо сътрудничество.

Стратегическото сътрудничество ще повиши конкурентоспособността на „Български пощи” ЕАД на пазара и ще разшири мрежата на MoneyGram в България.

С въвеждането на услугата – експресни международни парични преводи, клиентите на„Български пощи” ЕАД ще имат възможност да изпращат и получават парични преводи, за около 10 мин, от и до всяка точка в глобалната мрежа на MoneyGram, която се състои от над 256.000 офиса в цял свят.

Новата услуга стартира в 165 пощенски станции, като постепенно ще се включват и нови, докато техният брой достигне 1000.

В словото си ГИД на БП Деян Дънешки подчерта, че пощенският пазар в България, подобно на тези в страните от Европейския съюз, динамично се променя под въздействието на вътрешни и външни фактори. Традиционните пощенски услуги се видоизменят в резултат на внедряване на нови технологични решения или в отговор на потребителски изисквания и нужди. Политиката на дружеството е насочена към разнообразяване на предлаганите продукти и услуги, като въвежда все повече финансови, логистични и административни услуги.

„Паричните трансфери осигуряват на нашите клиенти жизнено важна връзка между приятели и близки, независимо дали те живеят от другата страна на улицата или на другия край на света.” – каза Pamela Patsley, ГИД на NYSE:MGI. „Нашата цел е да осигурим бърза и достъпна услуга и да продължим развитието, така че услугите ни да са още по-достъпни. Вярваме, че сътрудничеството ни с "Български пощи" ЕАД ще ни позволи да постигнем нашата цел, което ще е в полза и на двете компании.”

Съгласно данни на Българската народна банка, нетната сума на преводите от българи, които работят в чужбина възлиза на 335.7 млн. за периода януари 2011 г.– октомври 2011 г.  и има увеличение с 1.85% в сравнение с периода януари 2010 – октомври 2010г.

България една от страните с най-голям процент на входящи парични преводи в Европа, тъй като голяма част от населението работи в чужбина. Най-големите общности от българи в чужбина се намират в САЩ, Испания, Италия, Турция и Англия.

По време на събитието Памела Патсли обяви дарение на MoneyGram за Българската Коледа в размер на 10 000 $.

На събитието присъства Калинка Николова – представител на Администрацията на президента за инициативата Българската Коледа.

За празничното настроение допринесе изпълнението на хора на Български пощи.