УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЩИ В БУЛКОЛЕКТО 2012

25.10.2012

За трета поредна година „Български пощи” ЕАД и Съюзът на българските филателисти са съорганизатори на международния панаир на колекционерите БУЛКОЛЕКТО. Проявата е посветена на 120-годишнината на Международния панаир в Пловдив и ще се проведе от 26 до 28 октомври 2012 година в Палата 3 на панаирното градче.

„Български пощи” ще връчат награда за най-добър експонат на изложението.

При откриването (26 октомври, 11.30 ч.) главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки ще валидира  илюстрована пощенска карта "120 години от Първото българско изложение в Пловдив". Художник на проекта е Люба Томова. На картата е изобразен първият плакат, отпечатан за Пловдивския панаир, автор на който е Иван Мърквичка.

В БУЛКОЛЕКТО 2012 е отделено централно място на двата пощенски щанда.

На единия са представени различни пощенски услуги, като се започне от пускане в употреба на юбилейните издания за събитието до предлагане на най-новата пощенско-филателна атракция – персоналната марка. Този нов продукт се ползва със значителен успех сред почитателите на българските пощенски марки. В близко бъдеще „Български пощи”, съвместно със Съюза на българските филателисти, ще организират филателна изложба с експонати само от персонални марки. 

На другия щанд са експонирани всички издания на българските пощенски марки от 2012 година. Особено впечатляващи са традиционните тематични поредици като Флора, Фауна, Космос, чиито тиражи са много привлекателни за колекционерите. Изключително интересна е поредицата  „Районите на България” с художник проф. Иван Газдов, както и марката, посветена на Олимпийските игри, чийто проект е дело на художничката Ралица Николова. На щанда могат да се закупят и различни филателни продукти – карнетки, първодневни пликове и други.

В рамките на БУЛКОЛЕКТО 2012 на  27 октомври 2012 година в 10,30 часа ще бъде пуснат в продажба пощенският блок “Военни хеликоптери” в лимитиран тираж от 5100 броя. Художник на проекта е Ралица Николова.

Третото валидиране е на 28 октомври от 10.30 часа, когато ще бъде даден стартът на атрактивната серия от четири пощенски марки “Расови коне”. Тя е дело на художника Емилиян Станкев.